Er zijn diverse wandel-en fietsroutes en bezienswaardigheden in de directe omgeving:

De groene kikkerroute

Een wandeling rond het Schoonrewoerdse wiel.
Lengte van de wandelroute 2,5 km.
Afstand vanaf Lappenheide 5 km.

Het Schoonrewoerdse wiel is een water dat ontstaan is door een dijkdoorbraak. Het is één van de grootste wielen in Nederland en via een mooie dijkroute makkelijk bereikbaar vanaf de Lappenheide. In alle jaargetijden is een wandeling rond dit wiel zeer de moeite waard. Via boomgaarden, grienden en akkers voert het wandelpad u door oer-Hollandse natuur. In en rond het wiel leeft een diversiteit aan dieren waaronder watersalamanders, bruine kikkers, tal van eenden, vogels en natuurlijk nog vele andere diersoorten. Ga het zelf ontdekken.

Kloosterroute, Molenroute en Kooiroute

Wandelroutes over landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt.
Lengte respectievelijk 4,8 km, 8,5 km en 12,5 km.
Afstand vanaf Lappenheide 7 km.

Heerlijkheid Mariënwaerdt ligt op fietsafstand van de Lappenheide in de kom van de Linge. Het landgoedbedrijf is op weg om een Biologisch landbouwbedrijf te worden. Wandelingen over dit prachtige landgoed voeren u terug in de tijd, langs monumentale boerderijen, hooibergen en landhuizen, over akkers, langs waterpartijen, door bossen en over lanen. Weg van alle drukte, weg van het rumoer van alledag.

Glasroute

Wandelroute of fietsroute door Leerdam
Lengte 5 km.
Afstand vanaflappenheide 2 km.

Glasstad Leerdam is een begrip en is om de hoek bij de Lappenheide. Hier leert u over de glaskunst en de historie van glas. U wandelt langs glaswinkels, het glascentrum, galeries en musea. In het glascentrum kunt u het glasblazen van dichtbij beleven. Ook een bezoek aan het glasmuseum met historische en hedendaagse glaskunst van bekende ontwerpers, mag niet ontbreken tijdens uw bezoek aan Leerdam.

Fort Asperen

Wandelroute of fietsroute naar het fort
Afstand vanaf Lappenheide 1,5 km via de Lingedijk of 4 km via Acquoy.

Fort Asperen is onderdeel van de Hollandse Waterlinie en wordt in de winter bewoond door een kolonie vleermuizen die daar hun winterslaap houden. In de zomermaanden zijn er culturele manifestaties. Een bezoek aan het fort kunt u combineren met een wandeling of fietstocht via het historische dorpje Acquoy. De route loopt vanaf de Lappenheide achter het dorpje langs, voorbij monumentale stadsboerderijen met uitzicht op de Linge en oeverwallen. Via een onverhard pad bereikt u Fort Asperen. Bij de naastgelegen taveerne kunt u eten en drinken en nagenieten van al het moois dat u onderweg hebt gezien.

Kanoroute

Vaarroute over de Linge.
Lengte 13 en 25 km.
Afstand vanaf Lappenheide 2 - 6 km.

In de omgeving van Lappenheide zijn kano-verhuurbedrijven en plaatsen waar u met een kano te water kunt. De Linge is een echte kanorivier. Er zijn voor kanovaarders voorzieningen aangelegd zoals steigers waar u kunt rusten en even de benen kunt strekken en overdraagplaatsen bij stuwen. Langs de Linge staan kilometerpaaltjes zodat u kunt zien waar u bent.  U kunt vanaf Leerdam een route van 13 km volgen richting Gorinchem of van 25 km richting Geldermalsen, korter kan natuurlijk ook. U kunt ook terecht bij kano-verhuurbedrijven voor leuke fiets- en kano-arrangementen.

Voor de liefhebbers van lange fietsafstanden:

Routelengtestartmarkering
Lingeroute 65 kmNS station Leerdamrode bordjes "Lingeroute"
Lingelusthofroute 43 kmLeerdam of Culemborggroene bordjes "Lingelusthofroute"
Diefdijkroute 38 kmNS Station Leerdamniet gemarkeerd
Vijfheerenlandenroute 60 kmBezoekerscentrum De Schaapskooi. niet gemarkeerd

De routes zijn ook beschreven en te koop bij het VVV-kantoor in Leerdam.